Vandkvalitet
Udseende, lugt og smag: Dette er en undersøgelse, hvor det ud fra nogle måle
mæssige kriterier vurderes om vandet er fri for lugt og
smager normalt
Temperatur: Vandet er 9 - 10gr.C når det forlader vandværket, og det
skal ikke for højt op ved aftapningen, men der er ikke nogle
krav.
pH: En angivelse af vandets surhedsgrad. pH=7 svarer til
neutralt vand.
Ledningsevnen: En angivelse af hvor godt vandet leder en strøm. Det er
også indirekte et mål for hvor meget chlorid, nitrat og sulfat,
der er i vandet
Jern: Jern forekommer naturligt i grundvandet, og kan ved for
store mængder bl.a. give problemer med misfarvning.
Ilt: Grundvandet indeholder normalt ingen ilt, men på
vandværket ilter vi vandet for at give en frisk smag.
Coliforme bakterier: Disse bakterier findes naturligt i overfladevand og jord, men
må ikke være i drikkevandet.
Fækale colibakterier: Disse bakterier stammer fra tarmfloraen hos dyr og
mennesker, og må ikke findes i drikkevandet.
Kimtal ved 22 gr.C: Dette er et mål for bakterier, der kan vokse ved 22 grader C,
og de må kun være tilstede i begrænset mængde i vandet.
Hårdhed grader dH: Vandets hårdhed er ca. 8 grader dH hvilket svarer til blødt
vand, og har bl.a. betydning for dosering af vaskemiddel til
tøjvask.
Vandets hårdhed
0 - 4 Meget blødt
4 - 8 Blødt
8 - 12 Middelhårdt
12 - 18 Temmelig hårdt
18 - 30 Hårdt
Over 30 Meget hårdt
Vittrup Vandværk`s vand har en hårdhed der svarer til hårdt vand. Du kan se mere om hårdhed her
Nye opvaskemaskiner er i dag indrettet således, at hvis man kender vandets hårdhed, kan maskinen indstilles efter det.
Som noget nyt findes alle resultater af prøvetest nu online:
Med nedenstående link kan du som forbruger se alle prøveresultater som Analytech har analyseret.
Se alle resultater fra Analytech
online HER